Valuedge Actueel: Centrale banken klaar met renteverhogingen?

ValuedgeIEX.Profs

n de afgelopen week hebben 6 Centrale Banken van de G10 landen een rentebesluit genomen. De ECB was vlak daarvoor al eerder aan de beurt geweest. Centrale Banken hebben grote invloed op de koersen van aandelen en obligaties vandaar een extra update over de uitkomst van hun vergaderingen. De grootste vraag van beleggers is: zijn Centrale Banken klaar met het verhogen van de rente?

Vrijdag liet de Bank of Japan (BoJ) zoals verwacht de rente ongewijzigd en maakte het geen wijzigingen aan haar beleid van ‘Yield Curve Control’. De markt houdt er rekening mee dat er de komende maanden een minder soepele wind gaat waaien. Tot die tijd blijft de BoJ de meest ruimhartige Centrale Bank van de wereld en is de rente nog niet verhoogd. Omdat er weinig werd verwacht bewogen de Japanse rente en de koers van de Yen nauwelijks. Norges Bank en de Zweedse Riksbank verhoogden beiden de rente met 25bp, in lijn met de consensus. In Noorwegen is de rente inmiddels 4,25% en in Zweden 4,0%. Beide banken gaven het signaal dat er, afhankelijk van de data in de komende maanden, nog een laatste renteverhoging aan kan komen. De markt verwacht hoe dan ook dat volgend jaar de rente al weer verlaagd wordt. Zweden zal waarschijnlijk de eerste Europese Centrale Bank zijn die de rente verlaagt omdat er een diepe recessie is met veel pijn op de huizenmarkt. De licht ‘hawkishe’ boodschap van beide banken zorgde voor een iets hogere rente (5-10bp) en licht hogere wisselkoers van hun Kronen. De Swiss National Bank (SNB) en de Bank of Engeland (BoE) verrasten de markten wel door de rente ongemoeid te laten waar een 25bp verhoging was verwacht. Beiden lasten een hawkishe pauze in door terugval van inflatie en groei. De markt verwacht geen renteverhoging meer in Zwitserland waardoor hun ‘terminal rate’ dan op de huidige 1,75% zou blijven. Daar is men in het geval van het VK nog niet zeker van maar het huidige niveau van 5,25% is al dusdanig restrictief dat inkomende data de BoE waarschijnlijk zullen weerhouden van verdere verhogingen. De valuta van beide landen daalden met 1% en de rente ging gemiddeld genomen 10bp omlaag. Een week eerder had de Europese Centrale Bank (ECB) de rente al verhoogd tot 4,0% en aangegeven klaar te zijn. Europese rentes en de euro gingen zijwaarts afgelopen week.

De belangrijkste Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), pauzeerde woensdag opnieuw en gaf aan dat het een dubbeltje op zijn kant wordt of er nog 1 verhoging komt. De markt (en wij) schatten die kans lager in rond 25-30%. In figuur 1 staat het rentepad van al deze Centrale Banken over de laatste twee jaar. Duidelijk waarneembaar is de afvlakking van de verhogingen en het plateau dat nu ontstaat. Als je alle commentaren van deze week als geheel neemt, kun je concluderen dat – een uitzondering daargelaten- Centrale Banken klaar zijn met het verhogen van de rente. De korte rente in de VS steeg vorige week met ongeveer 5bp en de US Dollar was onveranderd. De lange rente steeg meer (15bp) omdat de Fed de verwachte groei voor 2024 naar boven bijstelde (van 1,1% naar 1,5%). Mede daardoor gaven zij aan dat de rente langer hoog blijft. Ondanks dat de economische voorspellingen van de Fed een zachte landing weergeven is dat vreemd genoeg niet het basisscenario van Powell. De markt denkt dat Powell te optimistisch is over de economie. Onderstaande figuur 2 toont de ontwikkeling van de consensusverwachting voor GDP groei in 2024. Over de laatste maanden is die groei bijna gehalveerd waarbij de VS nu op 1,0% zit. In de komende weken kunnen er bovendien veel extra hobbels opdoemen zoals het opstarten van student loan payments, een grote staking in de Amerikaanse autosector en een mogelijk shutdown van de overheid.

In onze laatste publicatie ‘VAR’ hebben we uitgelegd waarom we onderwogen zitten in aandelen en meer (defensieve) obligaties in portefeuilles hebben. De geschiedenis wijst uit dat de rente een piek bereikt als Centrale Banken klaar zijn met renteverhogingen. In die periode zijn we nu beland. De hoge rente maakt obligaties aantrekkelijk ten opzichte van aandelen en verwachte renteverlagingen in 2024 kunnen een extra meewind worden. Gemiddeld genomen verlagen grote Centrale Banken de rente voor het eerst zo’n 7-8 maanden na de laatste renteverhoging. Aandelen leverden afgelopen week zo’n 2,5-3,0% in met uitzondering van China dat iets steeg. Met name hooggewaardeerde Amerikaanse Tech aandelen vielen terug doordat een hogere rente een negatieve uitwerking heeft op de waardering. De vertraging in economische groeiverwachtingen zorgt ervoor dat het voor veel bedrijven moeilijk zal zijn de betere omzet- en winstverwachtingen voor volgend jaar waar te maken. We denken dan ook dat de onzekerheid voor hooggewaardeerde aandelen zal toenemen terwijl de onzekerheid voor de meeste obligaties zal afnemen. Dit is al duidelijk te zien in de volatiliteit van obligaties ten opzichte van aandelen. Afhankelijk van de economische data in de komende weken zullen we bepalen of we nog een wijziging in de asset allocatie gaan maken.