“Het is nu tijd voor beleggen in gelijkgewogen indices”

ValuedgeIEX.Profs

Na de enorme stijging van een handjevol grote techbedrijven is het volgens Renco van Schie van Valuedge tijd om naar de vele achterblijvers te kijken. Het maakt een belegging in gelijkgewogen indices opportuun. “De geschiedenis leert ons dat de fundamentals uiteindelijk altijd terugkeren.”

Afgelopen mei was het 30 jaar geleden dat State Street de SPDR S&P500 ETF (SPY) introduceerde. Het was de start van een indrukwekkende opmars van de ETF-markt die inmiddels de 10.000 miljard dollar benadert. De SPY is nog altijd de meest verhandelde en grootste ETF ter wereld en, net als de meeste andere grote ETF’s, is deze gebaseerd op marktkapitalisatie, ofwel het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de beurskoers.

In de laatste 15 jaar zijn ook smart beta ETF’s sterk in opkomst. Deze producten beleggen in bepaalde factoren (size, low volatility, quality, value en momentum). Deze factorproducten bieden beleggers de mogelijkheid om market cap weighted indices te verslaan.

Maar wat in mijn ogen sterk wordt onderbelicht, is het bestaan van gelijkgewogen indices (equal weight). Sinds de introductie van SPY heeft de S&P500 Equal Weight index beter gepresteerd (gemiddeld >1% per jaar) dan de S&P 500. Dit komt omdat kleinere bedrijven een grotere weging hebben in een gelijkgewogen index. De outperformance van gelijkgewogen indices gaat overigens wel met horten en stoten.

Draai ligt voor de hand

De huidige situatie op de beurs maakt de vraag in welke index je moet beleggen heel actueel. Tot eind mei van dit jaar was de stijging van de S&P 500 hoofdzakelijk gedreven door 7+ techbedrijven. De stijging in marketcap-concentratie van deze bedrijven is de grootste ooit en overstijgt zelfs de TMT-bubbel van 2001.

“In het verleden werd een outperformance door extreme concentratie echter altijd snel gevolgd door een draai”

Op dit platform schreef ik al op 1 mei over de concentratie van een aantal aandelen in indices, getiteld AI is het nieuwe toverwoord. Door een handvol aandelen heeft de S&P 500 veel beter gepresteerd dan haar gelijkgewogen zusje. In het verleden werd een outperformance door extreme concentratie echter altijd snel gevolgd door een draai, waarbij de gelijkgewogen index het minimaal 5% beter deed in de 6 tot 12 maanden erna.

Enorm waarderingsverschil

De oorzaak van de huidige concentratie is een hele grote waarderingspremie van de grootste 10 bedrijven ten opzichte van de overige 490 aandelen. De bovenstaande figuur van First Trust laat duidelijk de dominantie qua weging zien van deze tien bedrijven. De waardering van deze tien toppers is bijna het dubbele van de rest. De winstbijdrage van de top 10, ten opzichte van alle S&P500 bedrijven, is op dit moment met ongeveer 20% een stuk lager dan hun weging van meer dan 30%.

Extreme concentratie was voor de samenstellers van de Nasdaq 100 index reden om vorige week een speciale herbalancering door te voeren. De weging van de grootste aandelen werd met ongeveer 20% gereduceerd ten gunste van kleinere aandelen.

De waardering van de grote techbedrijven nadert inmiddels de piek van 2021. De winsten van deze bedrijven zullen in 2023 echter lager zijn dan in 2022. Deze sterke hogere waardering laat zien hoe optimistisch beleggers zijn over toekomstige groei.

Draai komt al op gang

Door de sterke stijging van de megacaps staan de relatieve waarderingen van smallcaps op een historisch dieptepunt. Dit kan in mijn ogen een belangrijke reden zijn voor beleggers om meer te gaan alloceren in kleinere aandelen.

In juni is er een rotatie op gang gekomen en beginnen meer aandelen te participeren in de stijging van de markt. In de maand juli presteert de gelijkgewogen S&P500 index zo’n 0,5% beter dan de normale market-cap gewogen variant. Ik denk dat we nu in de draai zitten en dat de equal weight index in de komende kwartalen beter zal presteren.

“In juni is er een rotatie op gang gekomen en beginnen meer aandelen te participeren in de stijging van de markt”

Fundamentals keren altijd terug

Langzaam zie ik ook meer interesse van beleggers ontstaan voor dit soort ETF’s. Dit wordt bevestigd door de recente sterke instroom van AuM en nieuwe ETF-lanceringen in equal-weight indices.

De AI hype van 2023 heeft gezorgd voor een euforische stemming rondom de grootste (tech)aandelen. De geschiedenis leert ons dat uiteindelijk de fundamentals’ altijd terugkeren, waardoor het nu loont om meer gewicht toe te kennen aan kleinere aandelen. Gelijkgewogen ETF’s zijn efficiënte producten om daar een goede invulling aan te geven.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX.prof.nl