Columnist Renco van Schie toont zich opnieuw contrair. Terwijl de consensus rekent op een stijging van de dollar voorspelt hij juist een verzwakking. Daarvoor voert hij de nodige argumenten aan.
Vorig jaar december werkte ik mee aan een artikel hier op IEXProfs getiteld De dollar daalt ook in 2021.Hoe anders is het tot nu toe gelopen. De US Dollar Index is na een daling in januari van dit jaar sterk gestegen tegen bijna alle valuta. Voor de euro gaat het om een daling van iets meer dan 5%.
Ik gaf destijds in het artikel aan (tegen de consensus in) dat ik ‘in de komende maanden een verdere verzwakking (van de dollar) verwachtte maar dat de grootste daling waarschijnlijk al achter ons lag’. Op dit moment wordt breed verwacht dat de dollar verder aan kracht gaat winnen in de komende maanden. Ik kijk hier nu ook weer anders tegenaan.
Dollarkracht
De draai in de dollar aan het begin van het jaar werd veroorzaakt door de democratische overwinning in de Senaatsverkiezingen in Georgia. Hierdoor kreeg Joe Biden het hele congres in handen en kon hij met grote stimuleringspakketten de groei en inflatie aanwakkeren.
De reflatie in de VS was maandenlang sterker dan in de rest van de wereld, wat de dollar deed stijgen. Inmiddels prijst de markt een agressieve tapering van de FED in en vier renteverhogingen van 25 basispunten in de komende twee jaar in.
Hoe anders was de situatie in de Eurozone. Doordat vaccinatieprogramma’s langzaam op gang kwamen, duurden lockdowns langer en bleef de groei in het eerste halfjaar achter bij de VS. Hierdoor is de ECB heel lang veel ‘dovisher’ geweest. Dit komt tot uiting in de opgelopen renteverschillen tussen de twee landen, een belangrijke sturende kracht van valutakoersen.
Dollar gaat draaien
Ontwikkelingen in de afgelopen week kunnen in mijn ogen leiden tot een draai in het momentum van de dollar. De economische groei in de VS over het derde kwartaal (2,0%) viel tegen en was lager dan in de Eurozone (2,2%). De ECB-meeting van afgelopen donderdag was ook duidelijk meer ‘hawkish’.
Zo hintte Lagarde op het aflopen van het nood-opkoopprogramma (PEPP) in maart en bood weinig weerstand tegen de marktverwachting dat de ECB al in 2022 de rente gaat verhogen. Ook werd er niet meer gesproken dat hogere inflatie tijdelijk is, wat een dag later bevestigd werd met een veel hoger dan verwacht inflatiecijfer in de Eurozone over oktober (4,1% vs 3,7%).
Vorige week kwamen er ook verder terugtrekkende bewegingen van de Bank of Canada, de Reserve Bank of Australia, de Centrale Bank van Rusland en Banco Central do Brasil. Kortom, in de hele wereld waait een wind die de (korte) rente doet stijgen en de VS aan het inhalen is.
Biden haalt bakzeil
Daarnaast werd vorige ook duidelijk dat Biden bakzeil gaat halen met zijn ambitieuze fiscale programma’s door het ontbreken van steun in zijn eigen partij. De politieke oplossing leidt zeer waarschijnlijk tot een verwaterd pakket, waardoor beetje bij beetje alle belangrijke factoren achter de sterke dollar beginnen te draaien.
Mediasentiment geeft ook aan dat er moeilijkere tijden voor de greenback aankomen. Het aantal artikelen dat de US Dollar noemt, is gedaald tot een niveau dat normaal gevolgd wordt door een negatieve performance in de maanden erna. Daarbij is de positionering van beleggers in uuro’s zeer onderwogen maar zien we dat zij de laatste weken wel beginnen toe te voegen.
Valutakeuze doet er toe
Zoals december vorig jaar liet zien, loont het vaak om de consensus in valutavoorspellingen niet blindelings te volgen. Het is voor beleggers wel van groot belang om een visie op de wisselkoers van de US Dollar te hebben. Wereldwijde indices van obligaties en aandelen, die veelal als benchmarks worden gebruikt, hebben een hele hoge blootstelling naar de Amerikaanse dollar. Bij de keuzes van de bouwstenen van portefeuilles speelt het valuta-aspect daarom een belangrijke rol.
We hebben nu te maken met afnemende regionale verschillen in groei, inflatie en tijdpad van acties van monetaire autoriteiten. Daarom verwacht ik dat vanaf hier de dollar gaat dalen en de lage volatiliteit op de valutamarkten gaat toenemen.
Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Bron: IEXProfs.nl